De briljante eenvoud van Lego

Lego, wie heeft er vroeger niet mee gespeeld? Of misschien nog wel. Eindeloos bouwen, combineren, in elkaar zetten, uit elkaar halen. Het bouwen was nog mooier dan het spelen erna. Het wás het spelen.

De naam Lego komt van het Deense “leg godt”, wat “goed spelen” betekent. Pas later ontdekte men dat het in Latijn staat voor “ik breng samen”. Het bedrijf is in 1932 opgericht door Kirk Kristiansen en is nu in handen van zijn kleinzoon Kjeld Kirk Kristiansen. Wat begon als een timmermanswerkplaats is nu een van de grootste producenten van speelgoed ter wereld.

Het beroemde legoblokje is gepatenteerd in 1958. Door de vaste afstand tussen de noppen kunnen de blokjes in oneindig veel combinaties worden geschakeld.

Terwijl Lego dus al 26 jaar bestond, ging het hierna heel hard met de groei en werd 10 jaar later, in 1968, Legoland geopend.

Hoewel vanaf het begin al themasetjes werden gemaakt, nam dit vanaf eind jaren ’90 een grote vlucht en werd Lego vaak merchandise voor films zoals Indiana Jones, Star Wars en vele andere.

Hoewel het patent op de blokjes is verlopen en er dus ook “legoblokjes” op de markt zijn die die naam niet mogen dragen, blijven de originele onovertroffen. Het keiharde plastic wordt feitelijk nooit geëvenaard. Hierdoor is op een legoblokje stappen vereeuwigd in vele memes

Jarenlang bracht Lego alleen kant-en-klare sets uit. De kritiek hierop was dat de kracht van het concept, die de fantasie kan prikkelen, hierdoor min of meer verloren ging. Waarschijnlijk kan je daarom tegenwoordig weer losse blokjes kopen.

Meer lezen over de geschiedenis van Lego