Shokunin – de kern van de Japanse cultuur

Shokunin is het concept van de ambachtsman die volledig en uitsluitend gewijd is aan zijn of haar ambacht. Het maakt niet uit wat het ambacht is, als je het maar volledig beheerst. De idee van “het kost 10.000 uur om iets echt te beheersen” is een flauwe afspiegeling van de mate van beheersing die de shokunin nastreeft.

De cultuur van Japan is doordrenkt van dit concept: een tachtigjarige tempura bereider die de afgelopen zes decennia heeft besteed aan het ontdekken van de subtiele effecten van temperatuur en beweging op de smaak van tempura…

Jiro Ono

De zestigjarige zoon van Jiro Ono, beroemd door de documentaire Jiro Dreams of Sushi, die op deze leeftijd werd toegestaan mee te kijken hoe zijn vader de vis voor de sushi snijdt… Van Jiro zijn de woorden: “Als je je vak hebt gekozen, moet je je onderdompelen in je werk.”

Het ultieme streven naar meesterschap. De Japanse beeldhouwer Tasio Odate zei erover: “De shokunin heeft een sociale verplichting om zo goed als hij of zij kan te werken in het belang van het algemene welzijn van het volk. Deze verplichting is zowel spiritueel als materieel, omdat het niet uitmaakt wat het ambacht van de shokunin is, als hij maar voldoet aan dit vereiste.”

Omdat het zo diep in de cultuur van Japan is geworteld, maakt het niet uit welk vak het betreft. Van het smeden van samoeraizwaarden, het lakken van meubels, bereiden van sushi of tempura, het maken van tandenstokers… De shokunin is trots op zijn of haar werk en weet zich gewaardeerd en gerespecteerd door anderen.